Ga op tijdreis en beleef de kunst- en cultuurroute
Wie denkt dat er in de polder weinig geschiedenis te vinden is, heeft het mis. Van scheepswrak tot meetstoel, het woelige verleden van de Zuiderzee komt samen in de nieuwe kunst- en cultuurroute van Dronten. Laat je verrassen door de mooiste plekjes met kunst, landart, cultuurhistorie en uitkijkpunten. Onderweg kom je veel te weten en zijn er mooie terrassen en boerderijen voor een kopje koffie of om producten te kopen. Beleef en bekijk het in de Oostrand!
Scheepswrakken in Dronten
Of je nu graag fietst of liever met de auto toert, de kunst- en cultuurroute heeft voor ieder wat wils. Zo vind je aan het Overijsselsepad in Dronten een van de 425 scheepswrakken die na de drooglegging van Flevoland werd aangetroffen. Vrachtvaarders, vissers, beurtschepen en internationale schepen doorkruisten de Zuiderzee om de omliggende zeesteden te bereiken. Wie de kunst- en cultuurroute volgt, herkent de scheepswrakken aan de markeringen met een rood scheepssilhouet op een paal.
Neergestorte vliegtuigen
Ook de Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen in onze gemeente na. In Dronten staan er maar liefst 19 herdenkingspalen op plaatsen waar militaire vliegtuigen zijn neergestort. Op iedere herdenkingspaal, die crashpalen worden genoemd, vind je een bordje met informatie. Zo vind je bij de parkeerplaats van het Torenbosje een QR-code met het hele verhaal over De Mosquito en de twee omgekomen bemanningsleden.
Van prehistorie tot nu
Naast scheepswrakken en herdenkingspalen biedt de Kunst- en Culturroute ook een 5 km lange historische wandeling aan. Wandeling De Abbert voert je langs plekken die herinneren aan verschillende perioden in de geschiedenis van de polder, van de prehistorie tot nu. Het landschap veranderde voortdurend. Kom er alles over te weten door bij de parkeerplaats aan de Stobbenweg een informatiefolder mee te nemen.
Gigantisch kunstwerk
Een van de absolute highlights van de kunst- en cultuurroute is het landschapskunstwerk ‘Riff, PD #18245’, ontworpen ter ere van het 100-jarig bestaan van de zuiderzeewet. In die wet werden de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van Flevoland bepaald. Dit gigantische kunstwerk weerspiegelt de ontginning en kunstmatigheid van de polder. Er werden zelfs resten van de Zuiderzeebodem in verwerkt. Beklim de trap en geniet van een prachtig uitzicht. Deze plek leent zich voor prachtige plaatjes.
Een prachtig uitzicht
Een ander hoogtepunt in de route is Uitkijkpunt De Wezenberg aan de noordzijde van ‘Roggebotzand’. Vanaf dit uitkijkpunt geniet je van een prachtig uitzicht over de dijk richting het Vossemeer en de IJsselmonding.
Verborgen parel
Een verborgen pareltje in de route is de Spijkvijver, te voet of per fiets bereikbaar vanaf de parkeerplaats vanaf de Oldebroekerweg in Biddinghuizen. Deze uitgegraven vijver in het Spijkbos was bedoeld als zwemvijver voor de eerste bewoners van Flevoland. Nog steeds is deze plek een prachtige zwemlocatie en biedt het de ultieme ontspanning. Vergeet dus niet je zwemkleding mee te nemen als je er een bezoekje aan brengt.
Hapje en een drankje
Tijdens het volgen van de Kunst- en Cultuurroute is er voldoende gelegenheid om onderweg te genieten van een hapje en een drankje. Denk zoal aan De Boshut, Beachclub Nu, Het Grote Kabouterbos, Bremerbaai, Hanneke’s Pluktuin en Beleeftuin Drakensteyn die allemaal op de route liggen.