Zomertip: de buitenexpo bij Warmonderhof

| Redactie

Wie vanuit het Wisentbos ‘de brug van niemand’ oversteekt en richting de tuinkas van Warmonderhof wandelt, valt deze zomer met zijn neus in de boter. Tot en met eind augustus vind je hier namelijk de gratis buitenexpositie ‘Food for Thought’. Met de groene akkers van Warmonderhof als decor, bekijk je de mondiale voedselindustrie door de lens van Kadir van Lohuizen. “Er wandelen hier regelmatig mensen langs onze akkers om de gewassen te bekijken of om een bezoekje te brengen aan de Hofwinkel. We vinden het leuk om iets extra’s te doen voor deze mensen. Daarnaast hopen we dat meer Drontenaren ons weten te vinden”, vertelt Ellen de Lange van Stichting Warmonderhof. 

Samenwerking met Aeres
“Alles wat je hier ziet, is sinds 1994 opgebouwd”, vertelt ze aan de koffietafel. Iedere ochtend om 10:00 uur wordt het werk op de boerderij even stilgelegd en komen alle tuinders, akkerbouwers, veehouders en studenten bij elkaar voor een gezamenlijk pauzemoment. “De studenten werken hier mee op het land. In de zomer hebben ze 1 maand zomervakantie en zijn ze 1 maand van 8:00 uur tot 18:00 uur aan het werk. Dat is altijd erg gezellig.” Stichting Warmonderhof is een zelfstandig landbouwbedrijf en werkt samen met Aeres. Naast akkerbouw, tuinbouw en veehouderij verhuurt Warmonderhof de Hofzaal en verkoopt het lokale biologische producten in de Hofwinkel. Ook zijn er talloze studentenwoningen op het terrein te vinden. “We verhuren de woningen aan 110 studenten die de mbo-opleiding op Aeres Warmonderhof volgen”, licht Ellen toe. Zelf is ze dagelijks aanspreekpunt voor de studenten en verantwoordelijk voor alle organisatorische aangelegenheden van Stichting Warmonderhof.
 

Ruimte in Dronten
Hoewel Warmonderhof sinds 1994 in Dronten is gevestigd, gaat de geschiedenis veel verder terug. Al in 1947 startte Warmonderhof als opleiding en boerderij voor biologisch-dynamische boeren in de plaats Warmond, Zuid-Holland. In de jaren ‘70 werd Warmonderhof steeds populairder en verhuisde het bedrijf naar Tiel. Ook daar groeide de opleiding en boerderij al snel uit zijn voegen en werd het tijd voor een nieuwe plek met heel veel meer ruimte. “Die ruimte werd gevonden in Dronten waar er 3 erven naast elkaar konden worden gekocht." De Hofzaal, de Hofwinkel en de studentenwoningen zoals we die vandaag kennen, waren er toen nog niet. “In die tijd woonden studenten in noodwoningen en was er overal klei.”
 

Foto’s met een verhaal
Het idee om de buitenexpo ‘Food for Thought’ op het terrein te plaatsen, ontstond toen een boer uit de Achterhoek vroeg of Warmonderhof mee wilde doen. “Dat vonden we leuk. Niet alleen omdat de foto's prachtig zijn, maar ze vertellen ook een verhaal.” Zo heeft een gemiddelde maaltijd zo ongeveer 30.000 kilometer afgelegd. Dat is even ver als naar Australië en weer terug. De buitenexpo is op nóg drie boerenerven in Nederland te zien: in Warmond (toevallig), Lochem en Weesp. Stuk voor stuk boerenbedrijven die werken aan een volhoudbaar voedselsysteem dat de lokale gemeenschap van voedsel voorziet. 

Schril contrast
Sommige foto’s staan in schril contrast met de idylle van Warmonderhof. Terwijl de koeien hier buiten in de wei van het Wisentbos kunnen grazen, is op een foto de grootste koeienranch van de VS in beeld gebracht met 250.000 koeien die hutjemutje op een eindeloze zandvlakte staan. Een andere eyecatcher in de expositie is een foto gemaakt bij de grootste groenteteler van Kenia, waar 1000 hectare enkel en alleen voor de export wordt geproduceerd. 
 

Oproep tot interactie
“De tentoonstelling nodigt uit om na te denken over dingen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht. Peultjes groeien in Nederland bijvoorbeeld alleen in de zomer, maar ze liggen jaarrond in de supermarkt. Daar denk je eigenlijk niet zo over na als je een bordje eten voor je hebt staan. Sommige dingen kun je beter op andere plekken telen, zoals sinaasappels en koffie. Maar wij zijn er wel van overtuigd dat het goed is voor ons als mensen om meer met de seizoenen mee te eten en regionaler te eten, zodat er wat minder met voedsel gesleept wordt.” De expositie is vooral een oproep tot interactie en bedoeld om mensen te inspireren. Daarom kunnen bezoekers, na een bezoek aan de expositie, hun reflecties delen via een QR-code. Deze vind je zodra je ‘de brug van niemand’ bent gepasseerd.

Rondje over het erf
Naast de gratis buitenexpositie zijn bezoekers welkom om een rondje te doen over het erf van de Warmonderhof. Verscholen tussen de struiken lopen luid knorrende varkens rond om ‘de rommel op te ruimen’. Even verderop zoemt een bijenvolk en wordt er honing geproduceerd in verschillende bijenkasten. Speciaal voor de kinderen van Kinderdagverblijf Buitengoed, die ook op het erf te vinden is, zijn er kijkgaten bij de stal te vinden om te ‘koekeloeren’.  “Iedereen is welkom om een rondje over ons erf te komen doen. We vinden het alleen maar leuk als Drontenaren ons weten te vinden en organiseren regelmatig activiteiten, waaronder open dagen en zelfoogst-activiteiten”, aldus Ellen. 
 

Over Kadir van Lohuizen
Deze prijswinnende fotograaf maakte recent voor de VPRO de serie Food for Thought, bracht er een boek over uit en exposeert met een gelijknamige tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum van Amsterdam die nog t/m januari 2025 te zien is. Van Lohuizen reisde de hele wereld over om het mondiale voedselsysteem op beeld vast te leggen.

De buitenexpositie 'Food for Thought' is dagelijks in juli en augustus te bezichtigen tussen 9.00 en 17.00 uur. De tien foto’s zijn geëxposeerd achter de tuinbouwkas, naast het Wisentbos; zodanig dat de expositie onderdeel is van de wandelroute ‘Op de kuierlatten’.




 

Ontdek meer in Dronten